O nama

Filmska manifestacija Tišina molim! bavi se istraživanjem, prezentiranjem i promoviranjem dubrovačke filmske povijesti.

 

Pokrenuta je 2016. godine od strane mladih dubrovačkih filmskih djelatnika i entuzijasta, čiji broj, zahvaljujući i ovoj manifestaciji iz godine u godinu raste.

 

Ideja koja je potaknula organiziranje prve ''Tišine'' rodila se iz znatiželje i nepostojanja ikakvih lako dostupnih podataka o filmovima snimanima u Dubrovniku.

Nakon dvije godine održavanja posjetitelji su mogli vidjeti prvu izložbu o filmskoj baštini grada nazvanu ''Film i Grad se vole'', pogledati 18 filmova snimljenih u periodu od 1939. godine do danas, od kojih su neki filmovi bili nacionalne, a neki gradske premijere i to u uvijek zanimljivim ambijentima stare gradske jezgre koja je pod UNESCO zaštitom. Oni s više znanstvenog duha imali su priliku poslušati predavanja istaknutih filmskih povjesničara ili panel diskusije o aktualnim temama poput filmskog turizma. Najmlađi svake godine imaju prilike naučiti nešto više o filmu kroz dječje radionice, a kroz interaktivnu dječju utrku ''Po gradskim setovima'' i nešto više o svome gradu, te što ga to veže za film . U gradu koji živi od turizma, osmislili smo i prvu vodičku turu o gradskoj filmskoj povijesti.  

Zašto ''Tišina molim!"?

Tišina molim! uzvik je koji, kako u svakodnevnom tako i u onom filmskom životu, označava želju da se privuče pozornost, najavu nečega bitnog što tek slijedi, molbu da se reče i bude saslušan. Smatrajući da je filmska baština Dubrovnika bitna za njegov kulturni identitet kao ime manifestacije uzeli smo upravo ovaj uzvik.

Tko je odgovoran za organizaciju ovog filmsko-povijesnog slatkiša?

Organizatori manifestacije su Aster kulturno društvo – Dubrovnik u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, a osobe koje na svojim leđima nose projekt su: Tomislav Tepšić, Miran Dilberović, Krešimir Glavinić, Ivan Lujo, Karla Soče, Ivona Begušić, Marko Soče, Nino Glavinić, Roza Zanini Mozara, Sara Vasilj, Carmela Grgurević i Djive Galov uz, da parafraziramo legendarne Beatlese ''with the little help od our freinds''.

____________

''Hoćete li snimiti neki svoj film u Dubrovniku?'' pitao je novinar velikog Alfreda Hitchcocka pri jednom od njegovih posjeta gradu, a filmski bard mu je na to odgovorio: ''Dubrovnik je već realizirana bajka.'' Na svu sreću, za mnoge redatelje Dubrovnik je još uvijek bajka koju tek treba prenijeti na filmsko platno.