2018: O filmovima na ovogodišnjoj "Tišini"

Kao i svake godine dosad, trudimo vam se ponuditi što bolji i raznovrsniji program filmske manifestacije Tišina Molim.

U ožujku nas čeka puno zanimljivih događanja; od radionica, koncerata, zanimljivih predavanja i kviza, ali okosnicu programa ipak čine projekcije,

odnosno filmovi, emisije ili serije koje, barem dijelom, snimane u Dubrovniku.

Često čujemo pitanja poput: "Zar ima još filmova koji su snimani u Gradu, što ćete prikazati dogodine?"

Istina je - još vam nismo predstavili ni polovicu.

Do nekih filmova je zaista teško doći: zapisi su izgubljeni ili loše kvalitete, studija koja polažu prava na njih više ne postoje itd.

Unatoč svim tim izazovima, uspjeli smo pripremiti filmski program za kojeg iskreno vjerujemo da vas neće razočarati.

4.3. NEDJELJA: "JEDNOG DANA JEDNI SKALINI"

Festival otvaramo jednim biserom iz arhiva HRT-a. Emisija se sastoji od iznošenja mišljenja poznatih i manje poznatih građana Dubrovnika o tada neobičnom trendu: okupljanja mladih ljudi, pogotovo hipija na skalinima ispred crkve Sv. Vlaha. U emisiji se pojavljuju mnoge ugledne osobe poput Senke Sokolović Bertok, Relje Bašića, Rafa Rodina, Feđe Šehovića i drugih, a sve je isprepleteno glazbom Dubrovačkih trubadura, Ibrice Jusića, klape Maestral i drugih.

5.3. PONEDJELJAK: "KNIGHTFALL"

Dubrovačka premijera povijesne serije History Channela, Knightfall, koja prati događaje oko pada, progona i spaljivanja na lomači članova Reda Templara. Prva epizoda snimljena je u Dubrovniku u lipnju 2016. godine, a na snimanju je sudjelovao veliki broj statista iz Grada. Dubrovnik "glumi" grad Ruad, posljednju utvrdu Templara na Istočnom Mediteranu.

6.3. UTORAK: "PRINC IZ ARKADIJE"

Prvi zvučni film snimljen u Hrvatskoj, ili, kako se to te davne 1932. godine nazivalo - tonfilm. Ova romantična drama bila je veliki austrijsko-njemački hit, a glavne uloge pripale su Willyu Forstu, tada jednoj od najvećih zvijezda njemačkog govornog područja, te Liane Haid, često nazivanom "prvom austrijskom filmskom zvijezdom".

7.3. SRIJEDA: "SERVANTES IZ MALOG MISTA"

Spin-off legendarne serije Naše Malo Misto sniman je u Cavtatu, zato ćemo ga i gledati u najjužnijem hrvatskom gradu. Prema motivima iz pisanja Miljenka Smoje, redatelj Daniel Marušić snimio je ovaj film 1982, i u njemu se pojavljuje puno likova iz serije, ali radnja se vrti oko Tončija zvanog Servantes koji se vratio iz Čilea "bez prebijene", te Roka Prča i njegovih poslovnih avantura.

9.3. PETAK: TRI FANTASTIČNA SUPERČOVJEKA

Šezdesetih su godina u Italiji iz nekog razloga bili izuzetno popularni filmovi o superherojima, pa je na tom valu 1967. godine, u koprodukciji Italije, Jugoslavije, Njemačke i Francuske, nastao ovaj film. Dvojica lopova se udružuju s agentom FBIa kako bi uhvatili zlog znanstvenika koji posjeduje uređaj koji može kopirati bilo što, pa i ljude. I sve to, obučeni u crvene kostime otporne na metke.

Ovaj film, iako u zapadnom svijetu nije postigao izvanredan uspjeh, u ostatku svijeta je pokrenuo poseban trend. Počeli su se snimati nezavisni nastavci, od kojih možemo izdvojiti hongkonški ''Tri fantastična superčovjeka na Orijentu'' ili turski ''Tri fantastična superčovjeka i luđakinja''.

10.3. SUBOTA: MIT MIR NICHT MADAM!

U prijevodu - "Ne sa mnom, gospođo!" Istočnonjemačka komedija iz 1968. Njemački novinar putuje u jedno ekskluzivno mediteransko odmaralište ( pogodite koji ga grad glumi) kako bi izvještavao s modnog festivala, međutim zamijene ga za poznatog francuskog dizajnera, i onda upada u niz problema...


You Might Also Like: